United Touch S , Genen die presteren

Gepubliceerd op 13 december 2023 om 23:09

United Touch S ....... deze naam werd al regelmatig met ontzag uitgesproken onder de kenners. Vaak wist dit paard al te imponeren. Met name de overwinning in de 5* Rolex Grand Prix in Genève 2023 bracht hem in een illustere rij van toppaarden. Zijn techniek, vermogen, inzet, galoppade maken hem tot een wereldpaard. Daarnaast beschikt hij ook over een mooi , aansprekend model. Wie is deze tophengst?

In 2012 werd deze Westfaalse hengst geboren bij zijn fokker Julius Peter Sinnack. Voor het vaderschap tekende Untouched, uit de moeder Touch of Class , van de hengst Lux Z. Hij werd als dekhengst goedgekeurd bij Westfalen en het BWP. Inmiddels ook bij HANN, HOLST, OLDBG, en OS.

De moeder Touch of Class bracht naast United Touch onder andere ook de toppaarden Deauville S van Diamant de Semilly , die op 5* presteert met Laura Kraut , en Zypria S N.O.P. van Canturo, die met Willem Greve erg succesvol is.

Van vaderskant, Untouched is weer een zoon van Untouchable 27 uit Cantate Touch. De in 2007 geboren Untouched , is een Westfaalse hengst die met de Engelse ruiters Nick Skelton en Ben Maher op CSI 5* heeft gepresteerd.

De meeste echte toppaarden hebben meestal ook wel voorouders , die op echt hoog niveau hebben gepresteerd, hij vormt hierop zeker geen uitzondering. Vaak komen veel dezelfde paarden voor in de huidige pedigrees. Echter, hier is ook nog eens sprake van inteelt. Aan zowel vaders , als moeders kant is de topmerrie Cantate Touch de grootmoeder . Zij presteerde met Ben Schroder op t hoogste niveau. Cantate Touch was op haar beurt weer van Capitol I uit de wereldberoemde merrie Classic Touch van Ludger Beerbaum. Zij waren Olympisch kampioen in Barcelona.

Als 5 jarige maakte hij al veel indruk op het Bondskampioenschap van Duitsland met Hendrik Dowe. Daarna vertrok hij naar Nederland, waar onder andere Willem Greve en Bart Bles met hem hebben gereden en naar het CSI5* hebben gebracht. In september 2022 nam de Duitse ruiter Richard Vogel de teugels over en wonnen dat jaar al de Worldcup Grand Prix in Stuttgart. Hij nam ook deel aan de Nationscupwedstrijden in Rome, La Baule, Hickstead en Barcelona.

Hoe staat het met de nafok? Inmiddels zijn er zo'n 194 nakomelingen, waarvan de eerste in 2016 geboren zijn. 4 ervan springen al 1.45 mtr of hoger, onder andere Una Mariposa, Independence Touch , Usain Blanc S en Ulrich G. In de ranglijst van 2023 staat hij 13e met de oudste nakomelingen van 7 jaar . Waarvan 23 nakomelingen voor winsom zorgen.

Vast en zeker een hengst waarvan we in de toekomst nog heel veel van gaan horen. Er zit zoveel topsport in zijn genen verankerd, hij presteert zelf op wereldniveau , maar lijkt dit ook goed door te geven.